Елвис Пресли

Днес се навършват 73 години от неговото раждане.elvis
Elvis Aaron Presley е роден на 08.01.1935г. в град Тюпело (щата Мисиспи). Родителите на великия рокаджия са Върнън и Гладис Пресли. Майката на Пресли всъщност е родила близнаци, но едното момче – Джеси Гарън – умира шест часа след раждането. Елвис остава едно дете в семейството си, а „благодарение” на драмата се радва на изключителна майчина любов и загриженост. Майката изиграва голяма роля във възпитанието на детето си като му внушава високи морални принципи. В по-късни години Елвис загърбва своето семейство, но боготвори само майка си. Като дете е гальовен, има момичешка красота.
Като цяло семейството на Пресли са религиозни. И според американската традиция всяка неделя посещават църква, където се слушат религиозните химни, който обаче никак не са скромни и тихи. По-късно Елвис споделя, че именно тези „химни” са повлияли на стила му.
Още като ученик малкия Елвис впечатлява с таланта си да пее. Едва десет годишен спечелва втора награда на щатското състезание за невръстни певци – печели пет долара и безплатно завъртане на въртележка.
Първата си китара Елвис получава на 12-тия си рожден ден. Интересно е, че се учи на нея по слух, без да познава нотите.
През 1948г. семейството на Елвис се мести в Мемфис (щата Тенеси) при все по-голяма бедност. Почти веднага Елвис започва работа в кино. Преместването се отразява зле на младежа. Няма приятели, а не иска да прилича и на останалите момчета – именно тогава започва да реше косата си назад. През 1949г. младия музикант вече си има и приятелка. Училище завършва като посредствен ученик през 1953г.
Веднага след избавлението си от училище Елвис отива в малко звукозаписно студио и започва да записва плоча за подарък на любимата си майка. От студиото оставят едно копие за тях. През януари на следващата година Елвис отново отива в студиото (Сън Рекърдс), но този път не иска да прави подаръци, а кариера. Сам Филипс – продуцент на звукозаписното студио забелязва таланта на Елвис и през март същата година го кани да изпее песен по негов избор. Елвис се спира на песента на Артър Кръдъп That’s All Right Mama и заедно с китариста Скоти Мур и басиста Бил Блек я записва на 5 юли. Едва два дни след записа песента бива пусната по радиото и веднага се превръща в хит.

Постъпват толкова много поръчки за малката плоча, че Филипс се чуди как да ги произведе. През първите три седмици след излизането си плочата се продава в 15 хиляди бройки, което е голям успех за рамките на Мемфис и рекорд за Сън Рекърдс. Въпреки моменталния успех Елвис все още се прехранва като шофьор на камион. Опитите да пробие в кънтри шоуто на Гранд Опри се провалят. Но упорития продуцент Сам Филипс го изпраща в друго кънтри шоу в Лузиана. Там Елвис пее няколко години и започва да набира популярност.elvis1
През 1955г. Елвис започва да набира голяма популярност. Последната му плоча за Сън Рекърдс е на първо място в националните класации. Концертите му привличат все повече и повече публика. Вече печели от музиката, с парите помага на семейството си.
Привлича вниманието на една от големите за онова време звукозаписни студиа (RCA) и съответно на много по-значими и силни мениджъри. Негов личен мениджър става Том Паркър. А бившия му мениджър Сам Филипс продава звукозаписните права на Елвис на голяма фирма за сумата от 40 000 долара.
През 56г. прави своя първи запис за звукозаписната компания. Записва пер парчета. Сега сякаш Елвис има и свои стил – пее истински рокендрол. Малката плоча с Heartbreak Hotel се изкачва веднага на първо място в класациите на Билборд и остава там осем седмици. Продажбите на албума надминават всякакви рекорди – 300 000 бройки за три седмици и близо 38 милиона за следващите пет години. В началото на януари на 57г. Елвис записва своят първи дългосвирещ албум, който също постига шемет успех оставайки десет седмици на чело в Билборд и се продава в три милиона броя.
Успоредно с музикална си кариера Евлис започва своите участия в музикални предавания и филми. Участва с предавания като: в Стейдж шоу на братята Дорси, шоуто на Милтън Бърл, шоуто на Стив Алън. Характерно е придизвикателното държание на Елвис, а въртенето на таза в такт с музиката подлудява младежите и сякаш става патент на Елвис. Участието на рокаджията в шоуто на Ед Съливан през септември 56г. е поставя рекорд по зрителски интерес – 54 милиона!!!
От август до октомври Елвис снима и първият си филм Love Me Tender, където му партнира Дебра Паджет. Дни след излизането си филмът се превръща в шедьовър.
На 2 юли 1956г. Елвис записва две от най-култовите си песни Don’t Be Cruel и Hound Dog, превърнали се в символ на рокендрола. До края на годината излиза вторият му дългосвирещ албум. През 1957 записва още два филма – филмовият Loving You и Elvis Christmas Album с коледни песни.
Всичко сякаш върви като по мед и масло.
Но в края на 56-ма Елвис получава донаборна призовка, военната комисия го оценява като годен за служба. Скоро след това Елвис влиза в армията. Въпреки, че е в казармата Елвис продължава да записва рокендрол филми и музика, и да изнася концерти из цялата страна.
Елвис създава цяло поколение изпълнители – негово поколение. Музиката през следващите години е изцяло повлияна на стила Елвис Пресли.
През 1958г. Елвис преживява една от най-големите си трагедии – смъртта на майка си. Събитието е помрачено от шумните коментари около майчината кончина и „втората младост” на баща му. Заминава за Европа където се занимава с Пресила, неговата бъдеща съпруга. Момичето е едва на 13 години.
Още излизайки през 60-та година от казармата света на истинския рок вече не е същото, много от последователите на Елвис вече са изчезнали или забравени. На мода е софт рока (ритмичен, но лишен от агресивност). Но това не спира Пресли. През трите години след уволнението на рокаджията е изключително плодотворен. Още през март и април 1960г. записва много добри песни – It’s Now or Never, Are You Lonesome Tonight?, Such a Night, но те са съобразени с баладичния софт рок. Най-известният албум от този период е Blue Hawaii, който съдържа музиката на едноименния филм. Албумът счупва всички рекорди, като остава 20 седмици на първо място в Билборд.
През този период Елвис се опитва да навлезе още по-сериозно в киното, което набира все по-голяма популярност. Участието му във филма Flaming Star е пример за отлично изиграна роля. През цялата си кариера богът на рокендрола участва в общо 31 филма, но не всички са с много добро качество.
За да привлече публиката в кинозалите Паркър прекратява концертната дейност на Елвис. За последен път за следващите 7 години Елвис се появява пред публика на 25 февруари 1961г. Това се оказва се погрешна стъпка – интересът към Елвис постепенно спада, вече не бележи така шеметни и рекордни успехи с песните си. Появата на Бийтълс в началото на 1964г. също оказва своето влияние. Интереса вече не е насочен към Пресли. Оказва се, че много от песните изпълнявани по това време и изключително популярни днес, са оставали в сянка.
През 67-ма е сватбата му с Персила, малко след което се ражда дъщеря им Лиса-Мари. Бракът е кратък.
Провалите сякаш се сипят един след друг. Провален албум през 1968г., филмовата музика сякаш се е изчерпала. На звукозаписната компания не и прави впечатление, че репертоара на Елвис е малко еднообразен, че сега дългосвирещите плочи се продават много по-успешно от синглите, разкъсва парчетата. По всичко личи, че трябва да се промени нещо.
Мениджъра на кралят на рока Паркър решава да се Елвис да направи собствено предаване за Коледата на 1968г. Елвис се явява в ролята на облечен в кожи бунтар, гласът му отново е силен и уверен. Излъчено на 3-ти декември предаването прави огромно впечатление и резултата – Елвис отново е на върха. Успеха действа стимулиращо. В началото на следващата година Пресли прави многобройни записи, който макар и в по-слаб меащаб бележат успехите от 56-та и 60-та година. Елвис отново е на сцената. През лятото на 69-та изнася около 56 концерта, издаден и първият концертен албум. В концертното дело се спуска с изключителна страст. За осем години (до смъртта си) през 77-ма година Елвис изнася над 1100 концерта!!! През 1970 и 1972 се заснемат два музикални филма за концертите на Елвис, които привличат много зрители и се оценяват високо: Elvis on Tour през 1972 г. получава Златен глобус за най-добър документален филм.
През 1971 г. Елвис е включен сред десетте най-заслужили млади мъже на нацията. Но ако кариерата му върви доста добре, то едва ли бихме могли да кажем същото за личния му живот. Присила го напуска заради един учител по карате, но вината не е само у младата жена. Елвис определено не се проявява като добър съпруг с честите си любовни авантюри и постоянните си отсъствия. През 1973 е официалния развод (макар да са с опънати отношения много преди това). Малко сед равода заживява с Линда Томпсън.
През с 1937 продава всичките права над песните си на RCA за внушителната сума от 5,4 милиона долара. През същата година започва новия залез за краля на рока. Популярността му спада с всеки изминал ден. Албумите му не се предават добре, само концертите продължават все още да привличат голяма публика. Феновете не се смущава нито от вида на Елвис, който напълнява, нито от зачестилите моменти, когато губи гласа си или направо изгубва съзнание на сцената.
Напрежението в крайна сметка започва да си оказва влиянието. Напрежението в работата му е толкова голямо, че той неизбежно се нуждае от стимуланти, успокоителни и приспивателни. Те стават част от живота му и постепенно го довеждат до разруха. Личният му живот продължава да е объркан и несигурен. След Линда Томпсън негова приятелка става Джинджър Алдън, но все така рядко вижда дъщеря си.
Елвис умира на 16 август 1977г. в дома си в Грейсланд. Предполага се, че е крахът му е настъпил след свръх доза. Смъртта му е нов катализатор за успеха на рокаджията (и звукозаписната компания). Събитието разтърсва Америка и не оставя и следа от настъпилото безразличие към него. Изведнъж продажбата на албумите му рязко скача. Любопитно е, че нито един от продадените билети за концертите от есента на 1977 г. не е върнат, макар че те не се състоят.
Веднага започва издаване на нови и стари албуми, които съдържат както издавани, така и останали в каталозите песни. Не е случайно, че след смъртта на Елвис досега са издадени три пъти повече албуми, отколкото приживе.

автор: Нина Керемедчиева - Болярка

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: