Линда Гудман

В следващите няколко материала смятам да ви представя извадки от книгата „Слънчеви знаци” на знаменитата астроложка Линда Гудман. Но преди да се пристъпи към самата книга смятам, че би било добре да ви представим тази забележителна астроложка.

ЛИНДА ГУДМАН – АСТРОЛОЖКАТА, КОЯТО НАДНИКНА ОТВЪД

За милионите почитатели на Линда Гудман от цял свят остава загадката, която тя съзнателно поддържаше до своята смърт. Може да се предполага, че е починала на около 70-годишна възраст, но няма никакви доказателства за годината на нейното раждане. Самата тя сочи единствено рождената си дата -19 април. „Веднъж попитах дядо ми, но и той не пожела да ми каже през коя година се е родила“ – споделя нейният син Майкъл Гудман. В едно от многобройните си интервюта тя определя възрастта си между 435 и 450 години. Подобно твърдение срещаме и в книгата и „Звездни знаци“. Според датата си на раждане тя е троен Овен. „Наистина бе много нахакана“ – споделя синът й.
Най-голямата дъщеря на Линда Гудман Сали е била известна в обществото като Сара Стратьн. През пролетта на 1973 г. получила наградата на Американската академия за драматични изкуства за най-добра млада актриса.
Всъщност, мистификацията около нейната възраст илюстрира по един своеобразен начин безкрайните пространства на нейното планетарно присъствие и дълго-вечността на нейните прозрения, които сигурно ще надживеят не едно и две земни поколения. С нейна помощ днес всеки човек може да научи за себе си повече, отколкото само преди три-четири десетилетия. Приносът й в човекознанието тепърва ще бъде оценяван и остойностяван.
Известни са следните по-значителни факти от нейната биография:
Родена е в Моргантаун, Западна Вирджиния. Нейното истинско име е Мери Алис Кемери. Работила е като странствуваща репортерка във вестник, като радиожурналистка и водеща.

Приела името Линда във връзка с едно радиопредаване „Писма от Линда“.
Първият й брак завършва с развод. Започва да пише „Слънчеви знаци“ в Ню Йорк, след като среща втория си съпруг Сам Гудман.
На 10 декември 1973 година властите от Ню Йорк оповестили, не 18-годишната й дъщеря Сали се е самоубила. Позовавайки се на хороскопа на дъщеря си, тя отказала да повярва, че тялото, идентифицирано от първия й съпруг, е на Сали. Положила толкова усилия да намери дъщеря си, че постоянно изпитвала нужда от пари и дори няколко месеца живяла на стълбите на катедралата Свети Патрик.
Има двама сина, една дъщеря (освен мъртвата Сали) и двама внуци.

Линда Гудман – Слънчевите знаци
Предговор
КАКВО ДА РАЗБИРАМЕ ПОД СЛЪНЧЕВИ ЗНАЦИ

Приказка от други времена,
когато греели летни слънца,
простичко звънче, на времето слуга,
отмерва ритъма на нашите гребла.

Рано или късно по различни поводи ще ви се наложи да се заинтересувате от рождения си хороскоп. Първата стъпка ще направите като разумните слънчевия си знак. Това съвсем не означава обаче, че е достатъчно да четете различни прогнози във вестниците и списанията, направени въз основа на този знак. Макар че често са ви смайвали с удивителната си точност, те не са безпогрешни. Може би също толкова често са ви подвеждали. Защото в такава специализирана област като астрологията напълно сигурен може да бъде само рожденият хороскоп, който се изчислява според точния час и минута на раждането. От друга страна не е вярно, че тези предсказания са общи приказки, валидни за всички. Вестникарските напътствия се правят конкретно за родените под знака на Телеца, Рибите или Девата. Не могат да се отнесат към който и да е от другите единайсет знака. Те се изготвят от компетентни специалисти и са доста точни за периода, който обхващат. Базират се на математически изчисления на аспектите, т.е. ъглите, образувани между мястото на Слънцето при раждането на даден човек и мястото на всяка една от останалите планети в същия момент. Несъвършенствата им идват от това, че не отчитат следните фактори: точният градус на Слънцето при раждането ви, допълнителните аспекти на останалите осем планети в рождения ви хороскоп и положението на Луната в часа на раждането. Независимо от тези несъвършенства те могат да бъдат полезни и интересни, стига да не проявяваме скептичност към несъответствията.

Най-могъщото от всички звездни тела е Слънцето. Неговият отпечатък върху личността е толкова траен, че роденият през определен период на всесилното му въздействие може да бъде доста точно обрисуван с помощта на познатите характеристики на даден астрологически знак. Разбира се, Слънцето не е единственият фактор в анализа на човешкото поведение и характер, но то безспорно е най-важният. Неговите електромагнитни трептения (засега няма по-добър термин) продължават да действат върху индивида през целия му живот.

Някои астролози считат, че издаването на книга за слънчевите знаци означава обобщение, равнозначно на това да уеднаквиш всички народности (например поляци, ирландци, китайци, негри, италианци, евреи) или пък всички професии. Не искам да ги засегна, но не мога да се съглася с тях. Действително слънчевите знаци могат понякога да ви подведат, ако се тълкуват неправилно. Но когато липсва рожден хороскоп, те превъзхождат многократно всеки друг метод за анализ на човешкото поведение и природа.

Слънчевият знак характеризира всеки човек с точност приблизително осемдесет-деветдесет процента. Това е за предпочитане пред абсолютното нищо, нали? Разбира се, останалите десет или двайсет процента са много важни, защото определят подробностите и в никакъв случай не бива да се пренебрегват и изпускат. Все едно, че мислите ви се контролират от полицай, който постоянно ви предупреждава за евентуални корекции, съдържащи се във въпросните десет-двайсет процента. Но когато се прави внимателно, прилагането на познанията за слънчевите знаци не крие никаква опасност.

И така, какво представлява слънчевият знак? Това е секторът от Зодиака (Овен, Телец, Близнаци и т.н.), в който се е намирало Слънцето в момента на раждането ви. Точното му местонахождение се взима от таблиците, наречени ефемериди, които астролозите съставят. Както вече посочих в предварителната бележка, ако сте родени в първия или последния ден на който и да е от слънчевите периоди, трябва да знаете точния час на раждането, както и географската дължина и ширина на месторождението си, за да проверите дали Слънцето в този момент не е преминало в следващия знак. Двата дни – първият и последният – се наричат върхове. Не бива да забравяте, че те са приблизителни, и според някои астролози обхващат повече от един ден. Значението им е съществено, макар че за непрофесионалистите то е неизвестно. Ако при раждането ви Слънцето е било в Близнаци, независимо колко близо до съседния знак се е намирало, все едно вие сте Близнаци и тук няма място за спор. Влиянието на съседните знаци може да се отрази на личността ви, но никога не може да заличи характерните за Близнаците черти дотам, че да ви превърне в Телец или Рак. Различията, които произтичат от това, че сте родени във връх, никога не са достатъчно силни, за да променят кой знае колко съществено вашата личност.

А сега да видим както представлява рожденият хороскоп. Нагледно можете да си го представите като фотография на точното разположение на всички планети в момента на раждането ви, получено чрез прецизни математически изчисления. Освен двете светила Слънце и Луна има още осем планети, оказващи влияние върху вашата личност и живот в зависимост от знаците, в които са се намирали в този момент, точното им място в тях и разстоянията помежду им, измерени в градуси (аспекти). Например вие сте Близнаци, защото сте родени на девети юни, а тогава Слънцето е било в Близнаци, следователно от десет отличителни черти на този знак осем ще се проявят в характера ви. Ако Луната обаче (а тя управлява чувствата) в момента на раждането ви е била в Овен, тя ще ви предаде емоционалните характеристики на този знак. Меркурий управлява ума и ако тогава се е намирал в Скорпион, мисленето ви ще протича като ри Скорпиона. Марс пък наред с други неща управлява речта и виженията. Ако в момента на раждането ви е бил в Телец, ще говорите отмерено като Телеца. Представете си, че Венера е била в Козирог. Тогава вашето отношение към любовта, към изкуството и творчеството ще бъде както на Козирога. Въпреки това нито едно от тези местоположения на планетите не може да заличи основните черти на вашия слънчев знак, а той е Близнаци. Те само ще дооформят сложния ви характер във всичките му нюанси.

За да бъде още по-точен анализът на рождения ви хороскоп, трябва да се разгледат и други фактори – например аспектите. Това са отношенията между планетите и светилата (Слънце и Луна) при раждането ви, които могат да внесат допълнителни промени. Най-важният фактор обаче си остава асцендентът, както и неговият точен градус.

Асцендентът променя външния вид до голяма степен (макар че слънчевият знак има решаващо значение) и формира истинската природа на личността ви, чрез която се осъществяват мотивациите на слънчевия ви знак. Така например, ако имате асцендент Водолей, ще проявявате някои от характерните наклонности на Водолея и има да се чудите защо описанието на вашия знак Близнаци не включва всичките ви индивидуални особености и скрити желания. След слънчевия знак асцендентът и знакът, в който се намира Луната, са двата най-важни фактора в рождения хороскоп.

Много интересно ще ви бъде да научите асцендента си от астролог. Това може да стане набързо и по телефона. Ако прочетете описанието му заедно с това на основния си слънчев знак, ще се удивите колко точно двете заедно характеризират цялостната ви личност. Прибавете трети фактор – знака на Луната. Тогава картината ще стане още по-пълна.

Сега идва ред на домовете в хороскопа. Те представляват математически изчислени сектори в рождения Ви хороскоп, които отговарят на различни области от живота. Общият им брой е дванайсет, по един за всеки знак. Първият дом винаги се определя от знака на асцендента и т.н. в посока, обратна на часовниковата стрелка, докато се определи обхватът на всеки дом в кръга, който представлява хороскопът. Всеки астролог най-напред изчислява хороскопа въз основа на точния час на раждането и географското местоположение. Това е сравнително проста работа, тъй като се извършва с помощта на математически формули. По-сложно е тълкуването на смисъла и влиянието на всеки знак върху домовете (секторите), защото тук трябва да се държи сметка и за планетите, попадащи в тях. Това поглъща най-много от времето, таланта, усилията и познанията на астролозите. В астрологията да синтезираш означава да умееш да съпоставяш всички по-горе споменати фактори, когато анализираш даден характер: заложби, индикатори за минали и бъдещи грешки, както и възможности (последните се основават на аспектите на прогресиите и транзитите на планетите спрямо мястото на вашите при раждането).

Един подробно изготвен рожден хороскоп може безпогрешно да разкрие незабележимите нюанси на всеки характер. Той може да посочи например влечение или непоносимост към наркотици, предразположеност към многобройни сексуални връзки, хомосексуалност, фригидност, чести бракове, тежко детство, отчуждение или силна привързаност към родителите, скрити заложби, професионална ориентация. В хороскопа също така може да се открие склонност към почтеност или непочтеност, към жестокост, насилие, страх, фобии и още много други качества, които могат да останат скрити с години и внезапно да се проявят в резултат на определено разположение на планетите в момента. По този начин се разкриват предразположеност и имунитет към болести и злополуки, все още непроявено отношение към алкохол, секс, работа, религия, деца… и така нататък до безкрайност. Изобщо рожденият хороскоп може да разбули всичките ви тайни, стига да е изчислен точно. Скрит остава единствено личният ви избор или степента на проявление на собствената ви свободна воля. При отсъствието на толкова пълен анализ обаче запознаването със слънчевите знаци може да ви бъде само от полза. В най-лошия случай поне ще ви направи по-толерантни. След като разберете колко дълбоко заложени в човешкия характер са някои наклонности, ще се отнасяте по-търпеливо и с разбиране към хората. Познанието за слънчевите знаци ще помогне на умния и уравновесен родител Скорпион да се справи с игривата жизненост на детето Близнаци, която той в противен случай погрешно би изтълкувал като припряност и инат. Екстровертните ученици по-лесно ще разберат интровертните си учители и обратно. Ще свикнете с педантичността на Девата, ако знаете, че тя е родена с нея. Ще приемете нехайството на Стрелеца, след като проумеете, че той намира все нови и нови идеали в живота и поради това не може непрекъснато да гледа къде ходи и в чии крака се пречка. Няма да се засягате, когато Козирогът мълчаливо приема подаръка ви. Само си припомнете, че е дълбоко признателен, но просто не умее да показва благодарността си. Неговото чувство за дълг ще ви дразни по-малко, ако знаете, че той е безпощаден и към себе си, не само към другите. По-лесно ще понасяте безкрайните колебания и спорове на Везните, след като познавате същността им. Тези хора просто искат да бъдат справедливи и да намерят най-правилното решение. Водолеят няма да ви изглежда толкова нетактичен, ако си припомните, че нещо вътре в него го подтиква непрекъснато да анализира мотивите на хората. Възможно е да срещнете Лъв, който има пет-шест планети в Риби. В началото няма да го разпознаете, защото лъвските качества ще бъдат засенчени от силното влияние на Рибите. Но този Лъв няма да може дълго да скрива истинската си същност, особено ако сте запознати с всички подробности около дванайсетте слънчеви знаци.

Никога не се плъзгайте по повърхността, когато се опитвате да определите нечий слънчев знак. Не всички Козирози са кротки, не всички Лъвове – деспотични и не всички Деви – непорочни. Може да попаднете на спокойни Близнаци, на пестелив Овен или на практични Риби. Както и на срамежлив Лъв, нацупен заради накърнената си суета, или на необикновено кокетна Дева. Гледайте и слушайте внимателно и тогава никой не ще успее да скрие от вас слънчевия си знак. Спокойните Близнаци може и да говорят бавно, но ще се уверите, че умът им работи светкавично. Нетипичният със своята пестеливост Овен ще отиде в банката облечен в яркочервено марсово палто и там ще среже неучтивия чиновник, с което веднага ще издаде природата си. А практичните Риби тайно ще пишат стихове. Поведението на домашните ви любимци също ще издаде зодията им. Ако котката ви е Дева, не премествайте паничката с храната на ново място. И никога не пренебрегвайте кучето Лъв.

Ще ви бъде забавно да отгатвате слънчевия знак на известни личности. Това ще изостри също така астрологичната ви прозорливост. Дори може да опитате с герои от комиксите. Сладкият Чарли Браун очевидно е Везни, а Луси е Стрелец с асцендент Овен и Луна в Дева. Колкото до Снупи, няма начин да не е Водолей. Спомнете си как развява този безумен шал, как с фуражка на летец от Първата световна гони въображаемия Червен барон от покрива на кучешката си колиба. (Снупи сигурно има и ранен Нептун.) Опитайте сами и доста ще се позабавлявате. Всъщност, докато на шега си играете да познавате слънчевите знаци, ще научите нещо много съществено и полезно – как да долавяте истинската същност, скритите мечти и тайните надежди на хората; как да разбирате не-изявените им черти; как наистина да опознаете по-добре близките и познатите си. У всеки човек има скрито многообразие и светът става по-привлекателен, когато го откриете.

Нима разбирането на другия не е основният проблем на живота? Ейбрахам Линкълн го е казал съвсем точно: „Едно от най-благородните предназначения на цивилизацията е да поправи големите и малки злини, предизвикани от естествената вражда между непознати, били те цели нации или отделни индивиди.“

В името на тази цел незабавно се заловете да изучавате слънчевите знаци и сами ще се убедите как ще се промени животът ви. Скоро ще започнете да разбирате хора, с които дори не сте се срещали. Ще се почувствате много по-близки и с непознати, и с приятели. А това е прекрасно, нали?

Приятно ми е да се запознаем: Линда Гудман

– Смея да твърдя, че нямаш много практика – каза Кралицата.

– Защо, понякога преди закуска съм вярвала в поне шест невъзможни неща

изтегли

от книгата „слънчеви знаци“

Реклами

3 коментара

  1. Преувеличавате! Силно преувеличавате! Линда Гутман е любител, който не е в състояние да изготвя и тълкува лични, индивидуални хороскопи!

  2. Да,любител,но известен и уважаван в цял свят.Похвалете се и Вие със същото,господин Апостолов.Ама не можете. 😉

  3. Най- великата астроложка на всички времена

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: