Денята на магиите

Еньовден

Днес 24.06. според българския народен календар се чества Еньовден. Празнуват всички с имена Еньо, Енчо, Йоан, Янко, Яни, Яна, Янка.
Случайно или не източно православната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Подобно на почти всички празници и тук честванията и дори самото име се различава според областа – начин — в Област София името на празника е Яневден, в Струга — Иванден, в Охрид — Ивъндън, във Великотърновско — Иван бильобер или Драгийка. Народа казва, че днес „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“ т.е., че започва подготовката за зимата. Струва ви се рано. Но от този ден, който съвпада с лятното слънцестоене, слънцето започва да умира, денят намалява и клони към зима. Старите хора казват, че преди да поеме дългия си зимен път, слънцето поспира пийва „жива вода” и поотпочинало продължава. Твърди се, че на Еньовден водата има магическа сила, която можела да се изполва много добре за лечение и гадаене. Най-силна е т.н. «мълчана вода», която се взима на залез сълнце при пълна тишина. Твърди се, че през нощта срещу Еньовден не се пере, не се пие вода, нито се налива. Според народните вярвания в нощта срещу празника се намирало заровено имане, защото там където е заровено излизал син пламък.
Разбира се Еньовден е най-популярен с брането на треви и билки, които на този ден придобиват изключителна лечебна сила. Билките се берат на изгрев слънце. Баячките и магьосниците сами берат билките. На първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.
Освен брането на билки и събирането на магическа вода, според народните вярвания днес се гадае за здраве, женитба и плодородие. Прави се обичая напяване на китки или пръстени по същия начин, както и ладуването.
Според христианството на 24 юни е на Йоан Кръстител. Според тази вяра неговото рождение е подсказано „свише“ — родителите му, Захарий (юдейски свещеник) и Елисавета, вече на преклонна възраст, получават вест, че ще добият син.

Нина Керемедчиева – Болярка

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: