Митове за кърменето

Митове за кърменето

Някои от най-често срещаните заблуди относно кърменето.

Погрешно е схващането, че има „малко калорично” мляко. Всяка една кърма е достатъчно добра. Тя е адаптирана към конкретното бебе и неговите потребности. Във всяко майчино мляко си има необходимите за бебето калории, антитела, витамини, напоследък изследователите казват, че в нея се съдържа и необходимата за бебето вода.


Грешно е, че от кърменето се дебелее, това става от храненето като за двама. Определено ако сте решила да кърмите не е необходимо да се тъпчете. Важно е не количеството, а качеството на храната. Още повече самото производство изисква допълнително енергия.
Грешно е, да се смята, че кърменето деформира гърдите, това се дължи на самата бременност. Наистина по време на кърмене, а и през самата бременност гърдите се уголемяват, което изисква носене на по-голям сутиен. Редовното носене на добре прилягащия сутиен ще предпази нежната кожа на гърдите от разтягане, а в добавка с упражнения и подходящи козметични средства, който задължително трябва да слагате след кърмени и хубаво да измивате преди, ще запазите гърдите си хубави.
Грешно е, ако смятате, че гърдите ви са прекалено малки и за това кърмата ви е малко. Обемът няма никакво значение. Количеството кърма зависи от жлезистата, а големината на гърдите от мастната тъкан, като втората просто е в по-голямо количество при някои жени.
Грешно е, ако мислите, че щом изтича млякото от гърдите то е много. Това се дължи на по-слаби мускули около каналчетата, където се задържа кърмата.
Вярно е, че кърменето уморява. Ето защо е необходимо кърмачката да си почива всеки път когато има възможност.
Вярно е, че трябва да се пият много течности. Те подпомагат производството на кърма.
Вярно е, че алкохолът, цигарите и повечето лекарства влизат в кърмата – те трябва да се ограничат до минимум.
Вярно е, че пикантни храни, подправки и т.н. влияят на вкуса на кърмата. И обратното има храни, които биха направили вкуса й много по-вкусен за бебето, например копър.
Вярно е, че дори и слагането на бебето на гърдата или неговият плач предизвикват прилив на кърма.

Нина Керемедчиева – Болярка

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: