Text Wraps in InDesign

Text Wraps in InDesign
Текст около обект

Безспорно Text Wraps е сред най-важните атрибути при оформянето в InDesign.
Често хората работили с QuarkXPress (там тази функция се казва Runarounds) или други подобни програми веднага ще попитат къде е „нещото като Text Wraps”, дори и на мен, която преди това бях работила с PageMaker ми беше трудно да „открия” всички неща и да ги приспособя към собствените си нужди опциите на Text Wraps. Ето още няколко „превода” от QuarkXPress – InDesign: Text Box е Text Frame, Item е Object, Get Text е Place. Но нека да оставим превода, все пак ако сте запознат с концепцията всичко би ви било доста по-лесно, а ако не сте няма да ви е трудно да я усвоите.

Най-добре да пристъпим към упражнението.
За да ви е най-удобно можете да извикате палитрата Text Wrap така: Window menu > Text Wrap (ALT+CTR +W). Аз лично рядко я махам. На картинката съм показала как обикновено си държа най-често използваните инструменти.

Изеберете обекта, който ще обграждаме. Аз взимам някава произволна jpg снимка. Можете да я вмъкнете в документа с File>Place, разбира се за целта има няколко начина и аз като по-мързелива просто си я придърпах от фотошопа. Избрах някакъв текст. (за по-лесно ще използвам тези от упражнението за страниране).


В прозорчето на Text Wrap (по-долу ще пиша само палитрата) има общо пет бутончета, намиращи се в горния край там където е наименованието „Text Wrap” на палитрата. Ако съм честна иконите и поясненията, които излизат като се застане върху тях с мишката биха ви ориентирали доста добре. Подобно на word и тук има различни начини за разполагане на текста.

По подразбиране (освен ако нещо не е променено по настройките или стиловете) Text Wrap е зададен да излиза на „no text wrap”, което означава, че текстът ще се разлива върху картинката.

Ако искате текста да се разполага равномерно около обекта то изберете бутончето – „Wrap Around Bounding Box.“ (второто от ляво на дясно), като преди това сте маркирали вашият обект. Задавайки му числа ще определите отстоянието на текста от обекта. Имайте предвид, че текста ще се разположи сякаш обекта е „кутийка” без значение дали той е с рамка, без, дали е изрязан по някакъв начин..

Ако искате Text Wrap да се разполага „разчупено” по обекта. Тогава ще използвате третото бутонче от от ляво на дясно или “Wrap around object shape”. Тук отново можете да варирате в разстоянието, в случая кръга е проста фигура и е нужно да зададете само за едно.

Разбира се простите фигури – квадрат, окръжност, триъгълни или каквато е да е друга, около която текста се разполага равномерно не са достатъчни, за да имаме добри резултати при работата си с индизайн. Или казано по друг начин, когато фигурата не е рамка.
Първо трябва да се извика подпалитрата „скрити опции”, която можете да извикате от малката стрелка в десния горен ъгъл.


Тук ще видите различни опции. По експериментирайте – така най-добре ще усетите коя за какво служи. Много полезна е опцията с която се използват пътечките.


Следващата икона е „Jump Object”, което простичко казано е да се заобиколи обекта. Разликата между тази и следващата опция че на първата текста продължава под картинката, а на втората продължава на следващата колона /страница/.

Ами за сега това. Другото от вас. Лека работа.

Нина Керемедчиева - Болярка
Реклами

9 коментара

 1. въпрос: мога ли да си изтегля от нета Индизаин? и койа жерсия? благодаря! саита е страхотен! супер сте!

 2. Привет,
  официално от нета можеш да си изтеглиш само 30 дневна триал версия на Adobe InDesign, която версия ти харесва. не официално можеш да потърсиш по торентите кракове, но не се знае на колко читав торент ще попаднеш.
  ако се интересуваш тук http://forum.amazonkibg.info/YaBB.pl ще намериш още много уроци за индизайн.
  Поздрави!

 3. Поздравления за желанието ти да споделяш усвоеният опит. Наистина има какво да се прочете и научи в статиите ти.
  Успех!

 4. Привет,
  много ти благодаря за потупването по рамото, това е много важно за такива начинания още повече когато е и безплатно 🙂
  започнах да пиша повече неща за индизайн, от една страна защото в нета се намират много малко материали (чужди и бг), а и самата аз имам много да уча още..
  повечето уроци ги пиша за моите приятели от сайта на амазонки (http://forum.amazonkibg.info/YaBB.pl?board=exercise), някои от тях ги прехвърлям и тук.

  разгледах сайта ти, и много ми допаднаха фотографийте ти, някои от тях са много креативни, незнам с какъв софт. ги обработваш, но определено са много добри (хи-хи но ти си го знаеш).

 5. :), Радвам се че има такива ‘ведри’ хора като теб (макар и да са малко) които споделят с радост наученото и така помагат на начинаещите в дадена област. И такава добрина се връща..рно или късно дори под неподозирана форма.
  Благодаря ти за линка от форума, познат ми е 😛 и там има доста ‘полезности’. Тепърва ще разгледам всичко подробно, защото си търся разни въпроси относно Индизайн-а.
  Благодарско и за добрата дума относно фотографиите ми, просто влагам старание и желание – а дали се получава е друг въпрос. 🙂

 6. дасе чете
  защото си търся разни отговори на въпроси относно Индизайн-а. 🙂

 7. 🙂 ехх, ако се лежи на кълката да се връща (за огромно съжаление сме в бг и това едва ли може да стане).

  относно въпросите и ученето, ако има нещо, с което мога да помогна насреща съм питай, пък ако незнам, незнам (но не пречи да го науча и аз 😉 ).

 8. Здравей!
  Имам въпрос – а иминно как става обединяването на две отделни публикации- свързването им в книга?

 9. Радостно е, че има хора, които споделят опита си.
  Дерзайте!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: