корица на брошура

корица на брошура

урок за InDesign

В урока ще ви покажа как можете да направите корица за брошура. Целта на урока не в дизайнерската гениалност на брошурата, а да ви покаже няколко от най-често използваните стъпки в работата с InDesign.

1. Създаваме нов документ (CTRL+N или File>New>Document). Размерът на документа е според това колко голяма искате да бъде брошурата. Аз ще я направя във формат А5. 
По принцип за брошурата не са от голямо значение маргинсите, но все пак аз ще задам такива, за да мога да виждам къде има вероятност да бъде изрязана брошурата. Настройката на маргинсите става от менюто Layout>Margin and Columns. Навсякъде ще оставя по 5 мм., въпреки, че за печат 3-4 са напълно достатъчни, а ако брошурата ще се сгъва вътрешната част трябва да бъде съобразена с това (т.е. да не се окаже, че част от предната част ще отиде на гърба и обратното).

2. Избираме инструментът за чертане на правоъгълни Rectangle Tool (М).
Махнете цвета за рамката и кликвайки два пъти върху цвета за фона изберете цвят по избор.

3. Начертаваме правоъгълника с избраният цвят. Не се притеснявайте ако правоъгълника ви е по-голям от страницата, защото това, което е извън очертанията няма да се печата. По-скоро вижте дали не е по-малък, ако е така, при печат ще останат неприятни бели ивици.

4. Изберете Pen Tool (Р). Опитайте се да направите подобни на моите диагонални правоъгълници, като преди да започнете да чертаете сменете цвета, както вече видяхте в по-горе. Ако объркате нещо докато правите фигурите можете да използвате Direct Selection Tool (A), за да коригирате. Отново не бива да се притеснявате, ако фигурите в края излизат извън полето (аз дори не си направих труда да ги оформя).

5. Сега ще направим градиент. Един много лесен начин е като влачите избран от палитрата Swatches цвят, към палитрата Gradient.

Използвайки инструментът за чертане на правоъгълни Rectangle Tool (М) чертаем мъничък квадрат.

6. За да стои по-добре квадрата ще добавим малко сянка (Drop Shadow – Alt+CTRL+M).


Много по-удобно ми е да задавам preview – така още в процеса на работа мога да виждам какво точно правя и прескачам задаването на Undo.

7. Ще дублираме правоъгълника 3 пъти. За да стане това има няколко начина:
а) докато е маркиран с copy/paste;
б) чрез File>Duplicate;
в) като натискате ALT докато местите правоъгълника – всъщност съм сигурна, че има и други начини.
След като станат общо четири квадрата ги маркираме. Много лесно става с мишката и натиснат клавиш Shift. И ги подравнявам.

8. Докато са така маркирани натискам отново ALT и ги премествам т.е. копирам ги всичките. Станаха две колони с по четири правоъгълника. Докато са все още маркирани сменям цвета им на бяло (избирам го от Swatches).

9. Сега ще добавим малко текст. Избираме Type Tool (T). Ще използвам Ariel Black, 18px. Ще оцветя текста в бяло – искам да вмъкна, че InDesign, прави разлика между бяло, цвета на хартията и прозрачно, за това ще говорим в друг урок.

10. Все още дизайна стои малко постен. Ето защо ще добавим няколко елемента.

Изберете Ellipse Tool (L). Направете окръжност с цвят по ваше желание. След това отидете на палитрата Transparency и намалете прозрачността на 50%. После направете още една по-малка окръжност.

11. Какво ще кажете да поставим и някаква картинка? Отивате на File>Place (CTRL+D), от където избирате местоположението на картинката. В конкретния случай внимавайте да не е маркирано Replace Selected Item, защото картинката ще се вмъкне на мястото на селектиран обект.

Аз поставих една картинка на кламер.

Тъй като картинката е много голяма я намалих процентно. Гледайте малкото бутонче до намаляването в проценти да е включено, чрез него картинката се оразмерява пропорционално

12. За да махна бялото поле на картинката (в случая тази е удобна) ще отида на Object>Clipping path.

След това от палитрата Transparency ще променя блендата на Darken, няма да променям прозрачността в %.

Ами това е за сега от мен. Ако искате бихте могли да добавяте други елементи – текст, картинки или фигури. Сигурна съм, че бихте постигнали много добри резултати. Лека и креативна работа.

още подобни уроци тук

Нина Керемедчиева – Болярка

Реклами

4 коментара

  1. Искам да попитам понеже стана въпрос за бяло и прозрачно „бяло“. Има ли в cs2 възможност да се прави градиент от цвят към прозрачност?

  2. Има да, когато правиш настройките на градиента има даден такъв вариант – от бяло към прозрачно ( от бяло към шахматни квадратчета от бяло и сиво което е индикация за прозрачност ). Избираш си го него и само редактираш вместо бяло какъв друг цвят да ти го пусне.
    Не забравяй да пуснеш нов слой, че да не се мислиш после 😉

  3. Оф, извинявам се!
    Тъй като фотошопа ми е като 2ра природа и мислех, че за него питаш ( cs2 директно го свързвам със по старата версия на шопа ) … в Айдито вече незнам, авторката питай

  4. за CS 2 не съм сигурна, но като се има предид, че програмта е базирана на скриптове е възможно да стане. най-лесно се задава за „белия“ цвят стойности 0.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: